Strona główna

IMG_7437JAGODA KAMCZACKA (prawidłowo wiciokrzew siny – Lonicera caerulea var. kamtschatica) to do niedawana mało znany gatunek w Polsce, traktowany jako roślina amatorska. Do wzrostu zainteresowania owocami tego gatunku przyczyniła się zarówno hodowla nowych odmian jak również fakt właściwości zdrowotnych samych owoców. Obecnie dostępne odmiany zarówno naszego rodzimego pochodzenia jak też wywodzące się z ośrodków hodowlanych w Rosji i w Kanadzie, dają możliwość uprawy jagody kamczackiej z przeznaczeniem do zbioru kombajnowego i wykorzystania w przemyśle jak również jako owoców deserowych. Oba kierunki wydają się być godne uwagi, bowiem zainteresowanie owocami jagody kamczackiej jest obecnie bardzo duże, a większość z nich po zamrożeniu jest eksportowana do Kanady lub Japonii.

II Konferencja Kamczacka odbywać się 9 listopada w Hotelu Mazurkas (Ożarów Mazowiecki). W jej trakcie poruszane będą najważniejsze tematy związane z uprawą, agrotechniką, zbiorem owoców oraz możliwościami ich sprzedaży. Wstęp na konferencję jest płatny, po wcześniejszej rejestracji. Wszystkie szczegóły udziału w Konferencji są tutaj.