O jagodzie kamczackiej

44 (14)

Małe owoce o wielkiej mocy – tak w skrócie można scharakteryzować własnościowi jagody kamczackiej.  Odtruwają organizm, pomagają w wydalaniu toksyn, regenerują zmęczenie, zapobiegają wylewom wewnętrznym i podskórnym,wspomagają leczenie miażdżycy – a to wszystko dzięki zawartości witamin A i C oraz jodu, żelaza, miedzi, antocyjanów i kwasów organicznych.

Owoce jagody kamczackiej to bogactwo związków biologicznie aktywnych. Wśród nich są związki z grupy polifenoli, takie jak czerwone barwniki antocyjanowe, kwasy fenolowe, procyjanidyny (pochodne katechiny i epikatechiny) czy flawonole (pochodne kwercetyny). Wśród tych związków dominują antocyjany, odpowiadające za barwę owoców. Obecność tych barwników sprawia, że owoce są czerwone. Jednak, gdy jest ich bardzo dużo, tak jak w przypadku jagody kamczackiej, to jagody przyjmują barwę ciemnoniebieską do prawie czarnej. Podobnie jest w przypadku aronii czy borówki czarnej, do których można przyrównać jagodę kamczacką pod względem zawartości antocyjanów. W jagodzie kamczackiej obecna jest także witamina C, której ilości są różne, w zależności od odmiany, jednak nie aż tak duże, jak np. w owocach czarnej porzeczki. Także zawartość związków pektynowych jest uzależniona od odmiany. Owoce niektórych odmian zawierają nawet ponad 1% tych związków. Pektyny to jedna z frakcji błonnika, dlatego ich obecność w naszej diecie jest dla organizmu człowieka korzystna. Pektyna nadaje przetworom odpowiednią konsystencję, tak więc pozwala uzyskiwać z jagody kamczackiej różne, ciekawe produkty.

Nie tylko owoce mają właściwości zdrowotne, także napar z suszonych kwiatów hamuje rozwój wirusów i bakterii, co ułatwia walkę z przeziębieniem, grypą czy zapaleniem gardła. Tym razem polecana raczej dla mężczyzn z powodu korzystnego wpływu na potencję. Owoce jagody kamczackiej często wykorzystywane są jako naturalny barwnik do wyrobów spożywczych np. galaretek oraz jako dodatek do herbaty (suszone), lodów czy wyrobów cukierniczych. Doceniajmy te owoce pod względem walorów smakowych, ale również jako lek na choroby układu trawiennego, krwionośnego oraz udar mózgu czy zawał serca.