Gdy podaż owoców jagody kamczackiej będzie rosła trzeba sobie zadać pytanie jak zagospodarować owoce? Gdzie szukać zbytu? Czy kierować owoce na rynek deserowy, czy dla przemysłu? Pytań jest wiele, a odpowiedzi poszukamy już 9 listopada podczas debaty na temat zagospodarowania owoców jagody kamczackiej i perspektyw zbytu.

W debacie udział wezmą:

Tomasz Michalski – właściciel firmy HASKAP zajmującej się rozmnażaniem jagody kamczackiej i sprzedażą sadzonek. Również zajmuje się pozyskiwaniem owoców na cele przetwórcze jak też do sprzedaży na świeżym rynku. Inicjator wielu badań związanych z jagoda kamczacką dotyczących zarówno kwestii agrotechnicznych jak również wartości owoców i możliwości ich zagospodarowania.

Andrzej Krupiński reprezentuje rodzinne gospodarstwo ogrodnicze Krupińscy zlokalizowane na Mazowszu. Obecnie jest trzecim pokoleniem specjalizującym się w produkcji drzew i krzewów owocowych takich jak: jagoda kamczacka, borówka wysoka, porzeczki, jabłonie, wiśnie. Gospodarstwo posiada również plantacje owoców jagodowych. Jagoda kamczacka w ofercie szkółki jest od 2012 roku. Inicjator, współzałożyciel a obecnie także prezes Stowarzyszenia Plantatorów Jagody Kamczackiej.

 

Logie J. Cassells reprezentuje kanadyjską firmę LoveHoneyberry z Nowej Szkocji w Kanadzie. Przez ostatnie 7 lat był pionierem w realizacji projektów związanych z uprawą jagody kamczackiej i wytwarzaniem produktów na bazie tego surowca. Prelegent jest postrzegany jako ważna osobistość w branży i prawdziwy pasjonat. Jest autorem podręcznika „Your essential Honeyberry Guide”. Świadczy usługi doradcze tym ogrodnikom, którzy oczekują innowacji i dobrych zmian.

 

Dr Paweł Kozak – Grupa Producentów Owoców i Warzyw KLASA. Absolwent a później pracownik Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Sadownik prowadzący własne gospodarstwo sadownicze, a od 2008 roku członek Zarządu Grupy Producentów „KLASA” sp. z o.o. Podmiot ten  zrzesza kilkuset producentów owoców i warzyw oraz kooperuje z dostawcami niezrzeszonymi głównie na terenie województwa lubelskiego. W ostatnich latach Grupa kładzie nacisk na rozwój produkcji owoców deserowych oraz promuje produkcję owoców jagody kamczackiej, świdośliwy i innych nowych gatunków.