Jagoda kamczacka – coraz bardziej popularna w uprawie

W aktualny trend zdrowego stylu życia doskonale wpisuje się dieta bogata w owoce jagodowe. To właśnie one są bogactwem związków o wybitnie pozytywnym wpływie na nasze zdrowie. Są bogactwem witamin, minerałów ale przede wszystkim związków o działaniu silnie przeciwutleniającym (tzw. antyoksydantów) w tym polifenoli. Najwięcej ich zawierającą jagody o ciemnej barwie owoców jak aronia, dziki bez, jagody leśne czy jeżyny. Liderem w tym względzie pozostaje jednak jagoda kamczacka.

Read More

Dlaczego jagoda kamczacka?

Wiele osób może zadawać to pytanie. Dlaczego właśnie ten gatunek, zdobywa w ostatnim czasie taką popularność i z każdym rokiem sadzone są dziesiątki a może nawet setki hektarów w Polsce? Pierwszym czynnikiem jest cena jaką obecnie uzyskać za owoce jagody kamczackiej, nawet ze zbioru mechanicznego. Kolejne to wysoka odporność tego gatunku na warunki klimatyczne i wreszcie łatwość uprawy i możliwość zbioru kombajnowego.

Read More

I Konferencja Kamczacka

JAGODA KAMCZACKA (prawidłowo wiciokrzew siny – Lonicera caerulea var. kamtschatica) to do niedawana mało znany gatunek w Polsce, traktowany jako roślina amatorska. Do wzrostu zainteresowania owocami tego gatunku przyczyniła się zarówno hodowla nowych odmian jak również fakt właściwości zdrowotnych samych owoców. Obecnie dostępne odmiany zarówno naszego rodzimego pochodzenia jak też wywodzące się z ośrodków hodowlanych w Rosji i w Kanadzie, dają możliwość uprawy jagody kamczackiej z przeznaczeniem do zbioru kombajnowego i wykorzystania w przemyśle jak również jako owoców deserowych. Oba kierunki wydają się być godne uwagi, bowiem zainteresowanie owocami jagody kamczackiej jest obecnie bardzo duże, a większość z nich po zamrożeniu jest eksportowana do Kanady lub Japonii...

Read More